• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam24
Toplam Ziyaret6093

Hakkımızda

Aksu İlçesinin bilinen tarihi M.Ö. 2000'li yıllara uzanmaktadır. Bugünkü Aksu İlçesinin Akcaşar Mahallesi'nin üstünde bulunan Antik Kent, Timbriada M.Ö. 2000 yıllarında Arzava Krallığına bağlı Pisidia bölgesinin önemli bir şehridir. Pisidia bölgesi Arzava krallığına bağlı iken sırasıyla Friğler'in, Lidyalılar'ın, Persler'in büyük İskender'in ve Romalıların hükümranlığına girmiştir.

        Timbriada Romalılar döneminde en parlak dönemini yaşamıştır. Yörede bulunan sikkelerin, mezar taşlarının ve heykellerin incelenmesinden M.Ö. I. Ve II. Y.Y.'da sikke basıldığı ve önemli bir yerleşim kenti olduğu anlaşılmaktadır.

        Tarihi Roma köprüsü ve Antik kentlerin konumu gözönüne alındığında Timbriada ve Eveymoden bölgesinin Romalılar döneminde savunması kolay, ticaret yolu üzerinde önemli bir merkez olduğu anlaşılmaktadır. Adada (Karabavullu)'dan gelip Zarzila (Kasımlar) üzerinden Anabura (Enevre)'ye giden ticaret yolu Aksu üzerinden geçmektedir.

        Roma imparatorluğunun ikiye ayrılması (395) ile Bizans (Doğu Roma) toprakları içinde kalan Aksu yöresi Akrotiri (Eğirdir) Pisikoposluğu'na bağlı bir yerleşim alanı olarak varlığını sürdürmüştür. Emeviler'in İstanbul'a kadar ulaşan akınları sırasında kısa bir süre Müslüman Arapların hükümranlığına giren Aksu yöresi 1080 yılında Anadolu Selçuklu Devletinin bir toprak parçası olmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Moğollara yenilmesi ile başlayan beylikler döneminde merkezi Eğirdir olan Hamit oğulları beyliğine bağlanan Anamas yöresi Hamit Oğulları beyliğinin Osmanlı sınırlarına katılması ile Konya sancağına bağlı Eğirdir kazasının bir nahiyesi olarak varlığını sürdürmüştür.

        1478-1501-1522-1568 yıllarında gerçekleştirilen tahlillerin yer aldığı defterde, Anamas' ın Eğirdir'e bağlı bir nahiyesi olarak kaydedildiği görülmektedir. XVI. Yüzyılda ulaşım şartlarının zor olmasına rağmen Anamas'ın bazı köylerinde Pazarlar kurulduğu bilinmektedir. XVI. Yüzyıldan sonra Anamas yöresinde göç oba hayatı yaşayan yörüklerin oldukça yoğun bir nüfusa sahip olduklarını yapılan araştırmalar ortaya koymaktadır.I8. Ve 19. Yüzyıllarda Yılanlı oğullarının Aksu tarihinde önemli bir yeri vardır. Yılanlı oğullarının nereden gelip, nasıl yerleştikleri konusunda da kesin bir bilgi yoktur.

        Cevdet Paşa tarihinin 2. Cilt 1198 yıl olayları arasında Yılanlı oğullarından Şeyh Ali Ağa' nın kardeşleri kör Hasan ve Deli İsmail'in zulmü anlatılmaktadır. Kör Hasan ve Deli İsmail'in zulümleri ile ilgili şikayetler saraya kadar ulaşmıştır. Bunun üzerine, bunların ortadan kaldırılması görevi Karaman Valisi Vezir Mikdat Paşa'ya verilmiştir. Mikdat Paşa bazı Muharebeler neticesinde Yılanlı oğullarını ve eşkıya takımını ortadan kaldırmıştır.

   Yılanlı oğullarının baskısı neticesinde Anamas yöresindeki halkın göç etmek zorunda kaldığı rivayet edilmektedir.Kurtuluş savaşı yıllarında Kuva-i Milliye hareketine yöre halkı her türlü desteği sağlamıştır.Aksu yöredeki 15 köyün bağlı olduğu Eğirdir'in Yenice Bucağı iken, 1954 yılında Yenice, Bucak, Mirehor ve Akcaşar köylerinin birleşmesi ile Anamas beldesi olmuş, 26.05.1965 tarih ve 3427 sayılı kararname ile Aksu İsmini almış, 19.06.1987 tarih ve 3392 sayılı kanunla İlçe statüsüne girmiştir.

Aksu Doğasından Bazı Fotoğraflar

Kaynak : Aksu Kaymakamlığı

Aidat Borcu Sorgulama
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.492034.6303
Euro36.455836.6019
Takvim

Hayta Oğlu HACI MEMİŞ 1836 – 1931

1836 Yılında dünyaya geldi babasın adı gömbeci Mehmet hayta mehmettir dedesi babasını güreşirken hadi be hayta oğlum diyerek sevdiği için hayta lakabı oradan gelmekte olup hayta yörüğü ile bir alakası yoktur olarak anılmakla birlikte Mehmet’tir.

 Yılanlı oğlu bugünkü Mirehor Mahallesini Kösre köyünün üstündeki kuzbelen tepesinden topla dağıtınca burda yaşayan insan kalmaz kalanların bir kısmıda bugünkü Yenice  mahalalesine bir kısmıda yakaavşara gidip yurt tutarlar mirehor uzun süre boş kalır buraya Antalya ‘dan yaz aylarında yaylaya çıkan Hayta aşireti gelir burayı yurt tutar.

Hacı Memiş ilk olarak Yenice Mahallesinden Toşur ağanın kızkardeşini alır. İlk hanımının ismi Zeynep tir.

İlk evliliğini  yenice mahallesinden bir  ağa kardeşiyle yapmakla bir ağa eniştesi olmuş ilerde aşiret ağası ve ağalık yolunda sağlam bir adım atmıştır.

  İkisi Isparta’dan olmakla beraber toplam altı kere evlenmiş altı hanımın üçünü hacca götürmüştür. Her ne hikmetse bu  Ispartada’ ki hanımlardan çocuk olmamıştır.

 Çocuklarının isimleri 1-Eşref 2- Ramazan 3- Osman 4- Hüseyin 5- Mehmet 6- Hakkı7- Mehmet 

8- Mustafa 9- Arif  kızları : 1-Selver 2- Dudu 3 –Fatime 4- Yaşar  5-Kamile 6- Havva

Vereset ilanına göre 9 erkek 6 kız olmak üzere toplam 15 çocuğu vardır.

             hacı memiş in hayırsever bir kişiliği vardı.

Kendi odasında misafirlerini ağırlatır, kalacak yer ve yemek konusunda gelen yabancı misafirler sıkıntı çekmezdi.  Eğirdirden Konya ya kadar eskiden halktan alınan öşür ihalesini alır, ve öşürü muntazam olarak toplatırdı. Çankaya köşküne Ankara ya yakın olduğu için de soyadı kanunu çıktığında sülalesine çoğuna Çankaya soyadı verilmiştir.

1923 de Sofular Yılanlı Köyleri ile bugünkü Akçaşar mahallesi arasındaki üçgendeki arazileri ve evleri rumlardan 90 altına almıştır bu arazi yaklaşık olarak 1400 dönümdür.

90 yaşında son evliliğini yapmıştır. Bu evlilikten son oğlu Mehmet halk arasında ( Dedeoğlu Mehmet)

 Dünyaya gelmiştir.

1931 temmuz ayında vefat etmiştir. Her çocuğuna birer şinik altın bıraktığı söylenir . Hacı memiş in bugün yaşayan birinci kuşaktan 11  torunu vardır. Selamatle kalın.

3.kuşaktan hacı memiş torunu 

ANAMASLILAR KÜLTÜR DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ BAŞKANI

MENDERES SANCAKTAR

anamasaksu.com.

menderessancaktar@dsi.gov.tr

05325250018